Ketään ei jätetä ulkopuolelle

Kaikilla on oikeus tulla huomioiduksi

Mikä?

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Autamme häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään.

Et ole yksin on Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, johon seksuaaliväkivallan ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija tai urheilutoimija voi olla yhteydessä ja saada apua. Valtakunnallisen tukipalvelun lisäksi hankkeessa vahvistetaan lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta sekä lisätään vanhempien ja valmentajien tietoja nuorten kokeman väkivallan ja häirinnän ehkäisystä.  Hanke järjestää koulutuksia lajiliittojen edustajille epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Lisäksi olemme tuottaneet verkkokurssin valmentajille ja helposti käytettäviä materiaaleja seuroille sekä vanhemmille.

Väestöliitto toimii palvelujen tuottajana ja vastaa verkkosivustosta. Väestöliiton Et ole yksin -hankkeen toimintaa rahoittaa Veikkaus. Seitsemän mukana olevaa lajiliittoa vastaavat Et ole yksin -hankkeen tiedottamisesta ja markkinoimisesta. Mukana olevat lajiliitot ovat Jääkiekkoliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Uimaliitto, Koripalloliitto, Voimisteluliitto ja Lentopalloliitto. Lajiliittojen hankeosuutta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Yhteistyökumppaneina ovat myös Suomen Olympiakomitea ja Suomalaisen urheilun eettinen keskus SUEK. Hanketta suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Mitä palveluita tarjoamme?

Et ole yksin -palvelussa saa apua ja tukea jos on kohdannut epäasiallista käyttäytymistä, seksuaali- tai muuta väkivaltaa urheiluharrastuksessa. Epäasiallinen käyttäytyminen voi liittyä esimerkiksi kiusaamiseen tai päihteiden käyttöön. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömästi.

  • Matalan kynnyksen puhelin- ja chat-palvelut
  • Puhelin on auki maanantaina ja tiistaina 14-17.30 ja chat keskiviikkona ja torstaina 14-17.30
  • Puhelimessa ja chatissa voi keskustella Väestöliiton ammattilaisen kanssa luottamuksellisesti
  • Puhelu on soittajalle ilmainen
  • Puheluja ei nauhoiteta

Kenelle?

  • Urheilua harrastavat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret sekä täysi-ikäiset
  • Urheilevan tai urheilua harrastaneen lapsen tai nuoren vanhempi tai huoltaja
  • Urheiluharrastuksen lopettaneet henkilöt: lapset, nuoret sekä aikuiset
  • Urheiluseuran toimihenkilöt
  • Nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset

Yhteystiedot

Pauliina Lius, Asiantuntija
[email protected]
+358406305386

Eeva Lehtinen, Asiantuntija
[email protected]
+358503025942

Valitettavasti emme pysty vastaamaan sähköpostilla lähetettyihin auttamispyyntöihin. Jos olet kohdannut häirintää tai epäasiallista käytöstä urheilun parissa, ota yhteyttä puhelin- tai chat-palveluumme.

Voit jättää palautetta klikkaamalla tästä.

Hankkeessa mukana

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jossa on mukana suurimmat suomalaisen urheilun lajiliitot.

”Jääkiekkoliitto haluaa varmistaa ja tehdä voitavamme, että epäasiallinen käytös kitketään pois ja urheilu on reilumpaa kaikille osapuolille.”

Tietoa meistä

”Kannustus ja toisten kunnioittaminen on tärkeää niin koriskentällä kuin sen ulkopuolella. Haluamme varmistaa ja tehdä voitavamme, että jokaisella on oikeus pelata ja harrastaa sellaisena kuin on, omana itsenään osana joukkuetta.”

Tietoa meistä

”Lentopalloliitto haluaa tarjota suomalaisille hauskaa urheilua ja iloisia elämyksiä, joista jää mukavat muistot. Emme halua yhdenkään lentopalloilijan saavan lajin parissa huonoja elämyksiä ja ikäviä muistoja.”

Olympiakomiteassa syrjimiselle, häirinnälle ja kiusaamiselle on nollatoleranssi. Haluamme edistää yhdenvertaista kohtelua ja turvallisuutta koko urheiluyhteisössä.”

“Suomen Palloliitto pitää erittäin tärkeänä, että toiminta-ajatuksemme ”Jalkapalloa jokaiselle” -mukaisesti kaikki ovat tervetulleita mukaan lajimme pariin ja kokevat harrastuksensa turvallisena ja hauskana toimintaympäristönä.”

“Salibandy on yksi suosituimmista lasten ja nuorten harrastuksista. Haluamme edistää turvallista ja yhdenvertaista liikuntaa ja urheilua ja siihen kuuluu lapsen ja nuoren oikeus harrastaa ilman kiusaamista ja häirintää.”
Tietoa meistä

”SUEK vaalii yhdessä muiden urheilutoimijoiden kanssa eettisesti kestävää urheilua, jonka ytimen muodostavat yhdenvertaisuus ja turvallisuus. Reilun pelin edistäminen on jokaisen oikeus ja velvollisuus.”

Tietoa meistä

”Kaikilla pitää olla oikeus ja mahdollisuus tavoitella unelmiaan turvallisessa ympäristössä.”

“Voimistelu on kokonaisvaltaista hyvinvointia. Haluamme, että voimistelu on hauskaa ja mielekästä harrastamista, eikä siinä ei ole sijaa epäasialliselle käyttäytymiselle.”

Hanketta tukee

OKM