Ketään ei jätetä ulkopuolelle

Kaikilla on oikeus tulla huomioiduksi

Mikä?

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Autamme epäasiallisen käytöksen, häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään.

Et ole yksin on Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, johon seksuaaliväkivallan ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija tai urheilutoimija voi olla yhteydessä ja saada apua. Valtakunnallisen tukipalvelun lisäksi hankkeessa vahvistetaan lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta, sekä lisätään vanhempien ja valmentajien tietoja nuorten kokeman väkivallan ja häirinnän ehkäisystä. Hanke järjestää koulutuksia seurojen ja lajiliittojen edustajille epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Lisäksi olemme tuottaneet verkkokurssin valmentajille ja helposti käytettäviä materiaaleja seuroille sekä vanhemmille.

Väestöliitto toimii palvelujen tuottajana ja vastaa verkkosivustosta. Väestöliiton Et ole yksin -hankkeen toimintaa on rahoittanut vuosina 2018-2021 Stea. Vuodesta 2022 hanketta on rahoittanut Opetus ja Kulttuuriministeriö, OKM. Hanke on kehitetty yhteistyössä seitsemän lajiliiton ja Olympiakomitean kanssa. Yhteistyölajiliitot ovat olleet Jääkiekkoliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Uimaliitto, Koripalloliitto, Voimisteluliitto ja Lentopalloliitto. Yhteistyötä tehdään tiiviisti myös Suomalaisen urheilun eettisen keskuksen SUEK:in, Suomen Valmentajien, Olympiakomitean sekä muiden lajiliittojen ja urheiluseurojen kanssa. Hankkeen suojelijana vuosina 2018-2024 toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Mitä palveluita tarjoamme?

Et ole yksin -palvelussa saa apua ja tukea, jos on kohdannut epäasiallista käyttäytymistä, seksuaali- tai muuta väkivaltaa urheiluharrastuksessa. Epäasiallinen käyttäytyminen voi liittyä esimerkiksi kiusaamiseen tai päihteiden käyttöön. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömästi.

  • Matalan kynnyksen puhelin- ja chat-palvelut
  • Puhelin on auki maanantaisin 12-14.00, chat tiistaisin ja keskiviikkoisin 15-17.30 sekä torstaisin 14-16.00
  • Voit myös ehdottaa itsellesi sopivaa puhelinsoittoaikaa lähettämällä tekstiviestin tai laittamalla viestiä kirjelaatikon kautta
  • Puhelimessa ja chatissa voi keskustella Väestöliiton ammattilaisen kanssa luottamuksellisesti
  • Puheluista veloitetaan paikallisverkkomaksu
  • Puheluja ei nauhoiteta

Kenelle?

  • Urheilua harrastavat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret sekä täysi-ikäiset urheilijat
  • Urheilevan tai urheilua harrastaneen lapsen tai nuoren vanhempi tai huoltaja
  • Urheiluharrastuksen lopettaneet henkilöt: lapset, nuoret sekä aikuiset
  • Urheiluseuran toimihenkilöt
  • Nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset

Yhteystiedot

Nea Bäck, Asiantuntija
[email protected]
+35840 630 5386

Sanni Laurila, Asiantuntija
[email protected]

Jos olet kohdannut häirintää tai epäasiallista käytöstä urheilun parissa, ota yhteyttä puhelin- tai chat-palveluumme. Palvelun asiantuntijat eivät ole tavoitettavissa puhelimitse päivystysajan ulkopuolella. Varaathan soittoajan erikseen tekstiviestillä tai kirjelaatikon kautta.

Voit jättää palautetta klikkaamalla tästä.

Hankkeen kehittämisessä mukana

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka kehittämisessä mukana ovat olleet seuraavat lajiliitot ja urheilutahot.

”Jääkiekkoliitto haluaa varmistaa ja tehdä voitavamme, että epäasiallinen käytös kitketään pois ja urheilu on reilumpaa kaikille osapuolille.”

Tietoa meistä

”Kannustus ja toisten kunnioittaminen on tärkeää niin koriskentällä kuin sen ulkopuolella. Haluamme varmistaa ja tehdä voitavamme, että jokaisella on oikeus pelata ja harrastaa sellaisena kuin on, omana itsenään osana joukkuetta.”

Tietoa meistä

”Lentopalloliitto haluaa tarjota suomalaisille hauskaa urheilua ja iloisia elämyksiä, joista jää mukavat muistot. Emme halua yhdenkään lentopalloilijan saavan lajin parissa huonoja elämyksiä ja ikäviä muistoja.”

Olympiakomiteassa syrjimiselle, häirinnälle ja kiusaamiselle on nollatoleranssi. Haluamme edistää yhdenvertaista kohtelua ja turvallisuutta koko urheiluyhteisössä.”

“Suomen Palloliitto pitää erittäin tärkeänä, että toiminta-ajatuksemme ”Jalkapalloa jokaiselle” -mukaisesti kaikki ovat tervetulleita mukaan lajimme pariin ja kokevat harrastuksensa turvallisena ja hauskana toimintaympäristönä.”

“Salibandy on yksi suosituimmista lasten ja nuorten harrastuksista. Haluamme edistää turvallista ja yhdenvertaista liikuntaa ja urheilua ja siihen kuuluu lapsen ja nuoren oikeus harrastaa ilman kiusaamista ja häirintää.”
Tietoa meistä

”SUEK vaalii yhdessä muiden urheilutoimijoiden kanssa eettisesti kestävää urheilua, jonka ytimen muodostavat yhdenvertaisuus ja turvallisuus. Reilun pelin edistäminen on jokaisen oikeus ja velvollisuus.”

Tietoa meistä

”Kaikilla pitää olla oikeus ja mahdollisuus tavoitella unelmiaan turvallisessa ympäristössä.”

“Voimistelu on kokonaisvaltaista hyvinvointia. Haluamme, että voimistelu on hauskaa ja mielekästä harrastamista, eikä siinä ei ole sijaa epäasialliselle käyttäytymiselle.”

Hanketta tukee

OKM