Mistä tunnistan, milloin omat rajani on ylitetty?

Joukkuekaverisi kertoo, että on joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi. Hän pyytää pitämään asian salassa. Miten toimit?

Peli- tai kisareissulla olet flirttaillut illanvietossa koko illan yhden mukavan tyypin kanssa. Siirrytte piiloon muiden katseilta suutelemaan, mutta yhtäkkiä et haluakaan enää jatkaa suutelemista, vaan palata bileisiin. Mitä teet?

Valmentajasi on mukava tyyppi ja valmentaa hyvin. Hän on selvästi sinua vanhempi, ihan kiva aikuinen. Treeniajoista viestittelyn päätteeksi hän on lähettänyt sinulle viestin, jossa kehuu ulkonäköäsi. Tämä saa olosi tosi epämukavaksi. Mitä teet?

Joukkueessasi tai harjoitusryhmässäsi on yksi suosittu tyyppi, joka sanoo sinulle usein vitsillä härskejä kommentteja. Ympärillä olijat nauravat hänen kommenteilleen. Olosi on epämukava aina, kun näin tapahtuu. Mitä teet?

Olet nauttinut harrastuksestasi jo monia vuosia ja se on sinulle tärkeä. Uusi valmentajasi on todella vaativa ja taitava. Hän kuitenkin menettää usein hermonsa ja alkaa haukkumaan sinua ja muita urheilijoita laiskoiksi, vaikka yritätte parhaanne. Haukkuminen ahdistaa sinua. Mitä teet?

Osaatko pitää omat rajasi?
Olet omien rajojen mestari!

Hyvä osaat kuunnella itseäsi ja tiedät omat oikeutesi! Jokaisella ihmisellä on oikeus koskemattomuuteen, omiin rajoihin ja väkivallattomuuteen. Olet oppinut jo sen, että seksuaaliväkivallassa, seksuaalisessa häirinnässä, henkisessä väkivallassa tai fyysisessä väkivallassa vastuu on aina tekijällä, ei koskaan uhrilla. Osaat erottaa myös aikuisen tekemät rajojen ylitykset. Joskus niitä on hankalampi huomata, koska lapset ja nuoret ovat tottuneet uskomaan ja tottelemaan aikuista. Tiedät myös, ettei omien rajojen suojeleminen ei tarkoita, että olet tiukkapipo tai että olisit epäkohtelias. Jokaisella tulee tilanteita, joissa kaipaa aikuisen apua ja tukea. Osaat hakea neuvoa turvalliselta aikuiselta tai esimerkiksi Et ole yksin-palvelun ammattilaisilta.
Omien rajojen suojelu vaatii vielä harjoittelua

Omien rajojen pitäminen ja omien oikeuksien muistaminen vaativat vielä harjoittelua. Ei ihme, sillä joskus voi tuntua, että omia rajoja suojelemalla loukkaa jotakin toista tai antaa itsestä tiukkapipoisen kuvan. Näin ei kuitenkaan ole! Jokaisella ihmisellä on oikeus koskemattomuuteen, omiin rajoihin ja väkivallattomuuteen. Muistathan, että seksuaaliväkivallassa, seksuaalisessa häirinnässä, henkisessä väkivallassa tai fyysisessä väkivallassa vastuu on aina tekijällä, ei koskaan uhrilla. Joskus myös omien oikeuksien puolustaminen voi tuntua pelottavalta, jos vastassa on esimerkiksi aikuinen tai pelko siitä, että joutuu toisten pilkan kohteeksi. Jos nämä tilanteet mietityttävät, voit aina hakea tukea ja neuvoja Et ole yksin-palvelusta. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin!

Share your Results: