Mitä eroa on flirttailulla ja seksuaalisella häirinnällä?

Correct! Wrong!

Flirtti on molemminpuoleista. Molemmat haluavat sitä ja ovat antaneet siihen suostumuksensa. Sen voi lopettaa halutessaan ja se tuntuu mukavalta. Huomio muuttuu häirinnäksi kun sitä jatketaan, vaikka toinen ilmaisisi sen olevan epämiellyttävää.

Mitä tarkoittaa itsemääräämisoikeus?

Correct! Wrong!

Jokaisen ihmisen perusoikeuksiin kuuluu oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen. Tämä tarkoittaa myös seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Jokaisella on oikeus päättää omasta ruumistaan ja seksuaalisuudestaan.

Homottelu tai huorittelu on yksi seksuaalisen häirinnän muoto?

Correct! Wrong!

Homottelu ja huorittelu voi olla loukkaavaa myös muiden läsnäolijoiden mielestä.

Harrastuksissa seksuaalista häirintää oli kokenut 2% Suomen peruskoululaisista vuonna 2017. Kuinka montaa henkilöä tämä suurin piirtein tarkoittaa?

Correct! Wrong!

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan 2% peruskoululaisista oli kokenut seksuaalista häirintää harrastuksen parissa. Tämä tarkoittaa noin 1400 peruskoululaista.

Esiintyykö tutkimusten mukaan niissä lajeissa enemmän seksuaalista häirintää, joissa ollaan vähäisissä vaatteissa?

Correct! Wrong!

Kansainvälisen Olympiakomitean julkaisun mukaan riskitekijöitä häirinnälle EIVÄT ole vaatetuksen vähäisyys, koskettaminen tai urheilulaji. (The IOC Consensus Statement: harassment and abuse (non-accidental violence) in sport, 2016)

Joku puristaa sinua luvatta takapuolesta treenien jälkeen pukukopissa. Onko tämä...?

Correct! Wrong!

Takapuolesta puristaminen on todella huonoa käytöstä, mutta myös seksuaalista väkivaltaa ja rikos. Rikoslain luvussa 20 ja pykälässä 5 on mainittu seksuaalinen ahdistelu. Seksuaalisesta ahdistelusta voi saada sakkoa tai joutua vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Saavatko 21 vuotias valmentaja ja 15-vuotias urheilija harrastaa keskenään seksiä?

Correct! Wrong!

Laissa on kaksi suojaikärajaa, 16 ja 18. Lain mukaan lapsen seksuaalinen suojaikäraja on 16 vuotta, joka tarkoittaa sitä, ettei alle 16 -vuotiaalle saa tehdä seksuaalisia tekoja. 18 vuoden suojaikäraja suojaa lasta ja nuorta perheensisäiseltä seksuaaliselta hyväksikäytöltä sekä luottamussuhteessa tai auktoriteettiasemassa tapahtuvilta seksuaalisilta teoilta. Henkilöitä, jotka ovat luottamussuhteessa tai auktoriteettiasemassa ovat esimerkiksi lapsen tai nuoren opettaja, harraste- tai muu ohjaaja, valmentaja tai avustaja.

Onko alastonkuvan levittäminen toisesta henkilöstä ilman tämän lupaa rikos?

Correct! Wrong!

Alastonkuvan levittäminen toisesta henkilöstä ilman lupaa on aina rikos.

Voiko seksuaalinen ahdistelu olla joskus uhrin oma vika?

Correct! Wrong!

Vastuu seksuaalisesta väkivallasta on aina tekijällä. Esimerkiksi kenenkään humalatila tai pukeutuminen EI ole lupa ahdisteluun.

Missä asioissa voi olla yhteydessä Et ole yksin- palveluun?

Correct! Wrong!

Et ole yksin-palveluun voi olla yhteydessä kun urheilussa tapahtuneissa väkivalta- tai häirintätapauksissa. Yhteydenottoihin vastaa aina Väestöliiton asiantuntija, jonka kanssa voit jutella luottamuksellisesti.

Testaa tietosi seksuaalisestä häirinnästä urheilussa?
Tietosi kaipaavat vielä päivitystä!

Tiedät jo paljon aiheesta!

Share your Results: